pondělí 12. listopadu 2012

Koalice má opět problém: VV poprvé utvořily hlasovací většinu s opozicí

Poslanci ve středu schválili daňovou reformu, avšak nikoli v koaličně dohodnuté podobě. Poprvé od vzniku Nečasovy vlády totiž VV hlasovaly s opozicí a prosadily zachování stravenek. TOP 09 kvůli tomu zvažuje, zda pokračovat v koaličním projektu. 

Premiér Petr Nečas ve středu sice přijal demisi dalšího ministra za Občanskou demokratickou stranu, nicméně ve Sněmovně došlo k jinému – a možná pozoruhodnějšímu - momentu na české politické, respektive vládní scéně. Exministr průmyslů Martin Kocourek totiž jen potvrdil, co si mnozí experti a pozorovatelé zdejší politiky myslí už roky: ODS je stranou institucionalizované korupce.

Tou možná podstatnější politickou událostí středečního dne bylo to, že poslanci sice schválili daňovou reformu, avšak nikoli v koalici dohodnuté podobě. Věci veřejné totiž poprvé od vzniku pravicového kabinetu ve Sněmovně hlasovaly s opozicí.

Sněmovní většina ČSSD, KSČM a VV tak společnými hlasy prosadila zachování daňového zvýhodnění stravenek. Poslanci Věcí veřejných pak současně přispěli i k tomu, aby část odvodů z hazardu nadále spravovaly loterijní společnosti. Kvůli zmatkům ve Sněmovně pak bude mít daňová reforma účinnost až od roku 2014.

Zda-li tento moment bude začátkem procesu, na jehož konci se česká veřejnost dočká nějaké rekonstrukce vlády, ukáže teprve budoucnost. Předáci TOP 09 již nicméně artikulovali, že zvažují, zda pokračovat v koaličním projektu.

„Musím si rozmyslet, zda a za jakých okolností pokračovat dál v tak vážné práci s někým, kdo nedrží ani písemné ani slovní dohody," reagoval v rozhovoru s novináři na nedodržení koaliční dohody ze strany Věcí veřejných například ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vedle zvýhodněných stravenek mají navíc nadále loterijní společnosti rozdělovat část svého zisku - původní vládní návrh přitom počítal s tím, že je budou rozdělovat jen obce a stát. Jinak řečeno, loterijním společnostem zůstanou v rukách přibližně dvě miliardy korun, které budou moci rozdělovat na veřejně prospěšné účely podle svého uvážení.

„Věci veřejné dnes dostaly koalici do naprosto neuvěřitelné situace, ten návrh je nerealizovatelný, evidentně tady vznikla koalice hazardu s částí ODS, VV a ČSSD, kdy odvody, které měly jít obcím, městům, se tak přesunuly zpět do loterijních společností," uvedl po hlasování předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

„U loterií jsme nehlasovali pro pozměňovací návrh našeho poslance, o rozdělování daní z loterií po třetinách naopak hlasovala ODS," uvedla pak pro server Aktuálně.cz vicepremiérka za Věci veřejné Karolína Peake. Přitom právě zdanění hazardu má jako jediné z celé daňové reformy platit už od ledna příštího roku.

Politologové: rozpad koalice navzdory rebelii VV nehrozí
Podle politologa Pavla Šaradína se sice ve středu nejednalo o hlasování, které by patřilo k těm nejzásadnějším, nicméně důležité podle jeho mínění bylo.

Podle něj přitom vůbec nevadí, když se v některých bodech či tématech spojí koaliční strana s opozicí. „Avšak právě v tomto případě došlo ke zjevnému porušení koaliční dohody,“ uvedl politolog v rozhovoru pro Deník Referendum.

Přestože se tak podle dalšího Deníkem Referendum osloveného politologa Milana Znoje jedná o koaliční krizi, rozpad Nečasova kabinetu nehrozí. A to navzdory dalšímu podezření z korupčního jednání v případě Martina Kocourka, natož v souvislosti s nedodržením koaličních dohod ze strany Věcí veřejných.

„Nic není černo-bílé, ale pokud by došlo v budoucnu k něčemu podobnému, pak jistě nemá smysl tuto koalici udržovat,“ myslí si přesto Šaradín. Podle Znoje je pak zjevné, že Nečasova vláda nebojuje s korupcí, nýbrž jen balancuje na hraně své udržitelnosti.

A podle dalšího politologa Lukáše Jelínka poslední koaliční spor ukazuje, že silácké řeči vládních politiků a některých komentátorů o tom, jak opoziční obstrukce stmelily a posílily koaliční tábor, byly hloupé a naivní.

„Vzájemná nedůvěra uvnitř koalice přetrvává a nikdy nezmizí. Na to jsou ODS, TOP 09 a VV příliš odlišné a každá z těchto stran příliš trpí svými vlastními neduhy, které se pak projevují v nervozitě vůči spojencům. Ten hlavní tmel se ale nemění: žádná z těchto stran by na pádu vlády nevydělala a předčasných voleb se každá bojí," uvedl Jelínek pro Deník Referendum.

„Každá větší ministerská rošáda by nebezpečně rozkolísala nejen koalici jako takovou, ale hlavně postavení Petra Nečase v ODS,“ doplnil pak Jelínka Znoj, podle jehož názoru například menšinová vláda občanských demokratů s TOP 09 za současného rozložení sil nehrozí, neboť jde o nejméně výhodnou variantu pro Věci veřejné.

„Věci veřejné by přišly o exekutivní pozice a v opozici by ztratily i mediální přitažlivost, kterou mají právě jako člen vládní koalice, který kveruluje. A spojit se s opozicí, vyslovit nedůvěru vládě a chystat se na předčasné volby, to by byl jejich konec,“ nepochybuje Znoj s tím, že pokud bude docházet ke změnám ve vládě, půjde pouze o ty mediálně vynucené, jako v případě ministra Kocourka, anebo takové, které upevní pozici Petra Nečase jako předsedy ODS.“

„Nejsem si jist, zda by byla myslitelná menšinová vláda,“ souhlasí pak se svými kolegy Šaradín, podle něhož by se totiž politické strany v případě vyhrocení koaliční rozepře spíše dohodly na poloúřednické vládě a předčasných volbách.

„Ale k těm je stále daleko. Takže: došlo k porušení pravidel, které si koaliční strany stanovily. Teď je na Věcech veřejných, aby své hlasování zdůvodnily,“ uzavřel Šaradín pro Deník Referendum. .

TOP 09: Je to podraz, žádáme koaliční schůzku
TOP 09 nicméně nyní žádá co nejrychlejší koaliční schůzku. Novinářům to ve středu večer řekl Petr Gazdík s tím, že se Věci veřejné svým hlasováním s opozicí dopustily „velkého podrazu“.

Předseda Věcí veřejných Radek John pak v reakci na Gazdíkova slova uvedl, že se jeho strana chová konzistentně a žádné koaliční „nevěry" se nedopustila.

Pravdou ale je, že podle koaliční smlouvy nesmějí vládní poslanci hlasovat pro žádný jiný pozměňovací návrh než takový, na němž se dohodne celá vládní koalice. Podle Johna ale není zákon o jednom inkasním místě, kolem kterého se celý spor točí, koaličně dohodnutý.

Ve vládě jej totiž tehdy neschválila většina ministrů za TOP 09, neboť ti na vládu nechodili na protest proti tomu, že na ministerstvu školství působil Ladislav Bátora. A Věci veřejné dle slov svých předáků navíc prý již zažily několik „nevěr" koaličních partnerů.

Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta pak například připomněl, že jeho strana dává najevo přání zachovat stravenky už od letošního února. „Pokud se vrátíme k původnímu záměru systémově podporovat závodní stravování, tak té diskusi jsem přístupný. Debatě o této podobě stravenek přístupný nejsem," oponoval ale Kalousek.

Návrh, který schválil kabinet Petra Nečase a který ve Sněmovně zbořily právě Vecí veřejné přitom navrhoval, aby byl místo daňového zvýhodnění stravenek zaveden roční daňový bonus pro zaměstnance ve výši 3 tisíce korun.

Nakonec ale poslanci schválili jak zachování stravenek, tak bonus. „To může stát okolo 10 miliard korun navíc," divil se pak podle serveru iDnes.cz předseda poslanců VV Vít Bárta.

Kalousek přes to všechno považuje za klíčové, že Sněmovnou prošlo schválení jednotného inkasního místa.

„Sněmovna schválila jednotné inkasní místo, což je pro mě klíčové. Samozřejmě pokládám za vítězství stravenkové lobby a naprosto nesystémové to, že zůstane ponecháno daňové zvýhodnění stravenek. Je to fatální porušení koaliční smlouvy. Dál budou daňoví poplatníci doplácet na existenci druhé měny v této zemi,“ dodal nicméně ministr financí.

A podle premiéra a předsedy ODS Petra Nečase se pak daňová reforma příliš nepovedla a hlavní chyba se podle něj stala už na začátku, kdy ministři za TOP 09 vůbec nebyli na jednání vlády v čase, kdy o ní kabinet hlasoval.

Vzhledem k tomu, že má daňová  reforma s výjimkou pravidel pro hazard platit až od roku 2013, je ale podle něj ještě čas ji přepracovat. 

(Psáno pro Deník Referendum, publikováno 10.11.2011, viz tady.)

Žádné komentáře: