pondělí 12. listopadu 2012

Onderka chce po brněnských divadlech likvidační škrty. Kvůli kanalizaci

Rušení premiér, snížování už tak chatrných mezd nebo dokonce propouštění. I to může v brněnských divadlech nastat po novém roce. Primátor města Roman Onderka z ČSSD po nich totiž požaduje seškrtání rozpočtů o celých dvacet procent.

Brněnský primátor Roman Onderka z ČSSD požaduje od všech příspěvkových organizací seškrtání rozpočtů na příští rok o pětinu oproti původním předpokladům. Brněnská divadla, domovy důchodců, zoo, nemocnice a další instituce se tak mohou dostat do sotva řešitelných situací.

„Ve čtvrtek jsme zcela nečekaně dostali dopis od náměstkyně Bohuňovské, že musíme vytvořit návrh rozpočtu, který bude počítat s provozním příspěvkem o dvacet procent nižším, než jsme předpokládali. Nevím, kde máme tak rychle najít úspory," uvedl minulý týden pro server iDnes.cz ředitel waldorfské školy v Plovdivské ulici Tomáš Jedlička.

Vedení města tyto drastické škrty přitom zdůvodňuje tím, že musí nutně opravit a dostavět kanalizační síť a vybudovat tři retenční nádrže. To vše bude podle informací iDnes.cz stát dvě a půl miliardy korun.

„Od Evropské unie dostaneme 980 milionů korun, zbývající 1,5 miliardy musíme sehnat sami. Právě o tuto částku se po dobu dvou let sníží dotace příspěvkovým organizacím," vysvětlil Onderka.

Podle něj je navíc tento scénář ještě optimistický a počítá s tím, že příští rok nedojde k ohlášenému snížení příspěvku od ministerstva financí o víc než 900 milionů. Jinak by podle něj byla opatření ještě drakoničtější.

V praxi by to mohlo znamenat, že napřiklad divadla budou muset přistoupit k rušení premiér, snižovaní už tak nuzných mezd svých zaměstnanců či dokonce k propouštění.

Podle informací Deníku Referendum jsou ale platy herců třeba v Divadle Husa na provázku již nyní hluboko pod celorepublikovým průměrem. A Petr Oslzlý, ředitel Centra experimentálního divadla (CED), pod které spadá právě Divadlo Husa na provázku, HaDivadlo či Divadlo u stolu pro iDnes.cz uvedl, že netuší, kde by měl šetřit.

V úterý se pak konala schůzka vedení CEDu, kde všichni zúčastnění řešili svou budoucnost. A podle informací Deníku Referendum dospěli k závěru, že je v jejich možnostech seškrtat rozpočty maximálně o pět procent.

Teprve příští dny ukážou, zda se pokusí primátor Onderka hledat úspory jinde. Pokud bude nicméně trvat na dvacetiprocentích škrtech plošně pro všechny příspěvkové organizace, je pravděpodobné, že mnohé z nich tak razantní úbytek financí nepřežijí.

Ostatně i opoziční zastupitelé vyzývali radní, aby nesnižovali příspěvky plošnými škrty. „Je třeba posoudit každou organizaci zvlášť, není možné omezovat výdaje stejně divadlu a domovu pro seniory," uvedla pro iDnes.cz Jana Drápalová ze Strany zelených.

A primátor Onderka údajně přislíbil, že na to budou brát zřetel.

(Psáno pro Deník Referendum; publikováno 13.9.2011, viz tady.)

Žádné komentáře: